SVP utbildar framtidens finansiella rådgivare

SVP lanserade nyligen SVP Aspirant, ett utbildningsprogram för framtida finansiella rådgivare. Tommy Skoog som leder projektet berättar om programmets innehåll och varför det behövs ett aspirant-program.

Tommy Skoog, projektledare
Tommy Skoog, projektledare

Vad är SVP Aspirant?

SVP Aspirant är ett utbildningsprogram som tagits fram som en praktisk yrkesförberedande kurs för blivande finansiella rådgivare. Utbildningsprogrammet kommer att bestå av både teoretiska och praktiska moment och aspiranten kommer under hela tiden att få stöd och vägledning av SVP:s redan licensierade rådgivare. Slutmålet är att aspiranten ska ansöka om licensiering som finansiell rådgivare hos Swedsec och sedan börja arbeta som rådgivare hos något av SVP:s befintliga anknutna ombud alternativt i eget ombudsbolag.

Varför behövs ett aspirant-program för rådgivare?

Rådgivaryrket är komplext. För att kunna hjälpa sina kunder behöver en rådgivare inte bara ha kunskap om finansiella instrument, utan också en praktisk förståelse för hur olika delar ska samverka för kundens bästa. Man behöver också ha en god känsla för service och ha en förmåga att bygga långsiktiga kundrelationer. Man behöver vara påläst om vad som händer på de finansiella marknaderna, om regelverksförändringar och om nya produkter och tjänster. Man behöver kunna blicka både bakåt och framåt.

Vi vet att det är svårt att vara ny rådgivare och mötas av alla krav på teoretiska kunskaper, erfarenhet och ”rätt magkänsla”. Blivande rådgivare behöver praktiska verktyg, coachning och kunskap för sätta själva sparandet i finansiella instrument i rätt sammanhang. Här tror vi att SVP Aspirant kan fylla en viktig funktion och fungera som en heltäckande introduktion till rådgivaryrket.

Vad kommer programmet att innehålla?

SVP Aspirant fokuserar på att omsätta teoretiska kunskaper i och omkring finansiell ekonomi till praktisk tillämpning i rådgivningsmöten med kund. Programmet tar sin utgångspunkt i det praktiska handhavandet för att lyckas som rådgivare. Givetvis med stark koppling till många av de teoretiska kunskaper som varje rådgivare också måste tillgodogöra sig för att verka som rådgivare på finansmarknaden, såsom kunskaper om finansiella instrument, regelverk som styr finansiell verksamhet, skattemässiga konsekvenserna av olika val och familjerättsliga frågor.

Vem riktar sig programmet till?

Programmet riktar sig till dig som vill arbeta som finansiell rådgivare och lära dig yrket från grunden. Förkunskaper inom bank, finans och/eller försäkring är meriterande, men inget krav. Har du tidigare erfarenheter kommer programtiden sannolikt kunna förkortas, men det viktiga är att du har ett intresse lära dig branschen från grunden och att arbeta med människor. En individuell plan sätts upp utifrån dina specifika förutsättningar och kan variera beroende på om du har annan sysselsättning vid sidan om och var i Sverige du befinner dig geografiskt, och behöver inte innebära en heltid från start. Vid rekryteringsprocessen kommer vi i första hand lägga fokus på drivkraft, personliga egenskaper och lämplighet.

Hur fungerar det rent praktiskt?

Programmet kommer att pågå under två år, men kan förkortas om du har tidigare förkunskaper. Utöver teoretiska utbildningsmoment kommer du att få praktisera hos något av SVP:s anknutna ombud. Där kommer du att få arbeta som assisterande rådgivare och utföra icke licenspliktiga arbetsuppgifter. Under hela programmet kommer du att få stöd och vägledning från erfarna mentorer.

Efter att ha genomgått grundutbildningen och praktiken är du redo att söka licensiering hos Swedsec som finansiell rådgivare. Du kommer också ha alla nödvändiga kunskaper för att kunna verka som rådgivare hos något av SVP:s 70 ombudskontor runt om i Sverige alternativt starta upp ett eget rådgivningsbolag.

Som aspirant kommer du att tillhöra en aspirantgrupp som du kommer att träffa vid ett par tillfällen under programtiden. Utöver det kommer programmet i stor utsträckning kunna utformas utifrån dina förutsättningar och förkunskaper, var i Sverige du befinner dig och om du arbetar eller studerar och vill behålla denna sysselsättning.

Programmet är kostnadsfritt och inkluderar hela utbildningen, inklusive mat och logi på obligatoriska utbildningsträffar.

Vill du veta mer om SVP Aspirant? Välkommen att kontakta Tommy Skoog på 073-077 10 01 eller tommy.skoog@svp.se


Enter Fonder: Lönsamma småbolag vinner i längden

15 augusti 2024

Under månadens inledning har vi sett stora rörelser på världens aktiemarknader. På kort sikt kan det vara svårt att förstå exakt vad som är den utlösande faktorn vid den här typen av marknadsrörelser. På lång sikt är det desto lättare. Börsen följer bolagens vinster och de börser som utvecklas bäst är de som till störst del består av företag som uppvisar en bra vinsttillväxt. Här sticker småbolagen ut. 

SVP lanserar SVP Aspirant

14 augusti 2024

SVP lanserar SVP Aspirant, ett utbildningsprogram som tagits fram som en praktisk yrkesförberedande kurs för  blivande rådgivare inom finans. SVP Aspirant fokuserar på att omsätta teoretiska kunskaper i och omkring finansiell ekonomi till praktisk tillämpning i rådgivningsmöten med kund. 

Rådgivning fri från tredjepartsersättningar

27 juni 2024

Svensk Värdepappersservice (SVP) kan sedan ett par år tillbaka erbjuda professionell investeringsrådgivning helt fri från tredjepartsersättningar. I detta inlägg berättar vi om vad tredjepartsersättningar är, varför de kan vara problematiska och hur SVP tar betalt för sina rådgivningstjänster.