SVP om att Småspararguiden döms för otillbörlig marknadsföring

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt meddelade idag dom i målet mellan Svensk Värdepappersservice i Stockholm AB (SVP) och Småspararguiden Sverige AB m.fl. (Småspararguiden).

SVP beslutade under hösten 2023 att stämma Småspararguiden. Enligt SVP:s uppfattning har Småspararguidens marknadsföring av sin rådgivningstjänst varit otillbörlig. Marknadsföringen har vid upprepade tillfällen och under lång tid varit inriktad på att smutskasta och skandalisera de tjänster – och i förekommande fall de produkter – som konkurrenter till Småspararguiden erbjuder. Småspararguiden blev dömda för denna typ av marknadsföring så sent som 2023 men har trots det fortsatt. SVP valde att rikta sin talan mot två olika framställningar – dels den lista som publicerades av Småspararguiden i december 2022 och som publiceras årligen, dels de artiklar som publicerades på Småspararguidens hemsida i juni 2023.

Domstolen har nu genom domen bekräftat SVP:s syn på Småspararguidens marknadsföringsmetoder såvitt avser den ena av SVP:s två invändningar, listan som publicerades i december 2022. Marknadsföringen är otillbörlig och ska omedelbart upphöra. I händelse av att Småspararguiden upprepar smutskastningen så kan vite dömas ut. Domstolen konstaterar bland annat att de av SVP påtalade enskilda påståendena och framställningarna i inlägget utgör vilseledande och otillbörlig marknadsföring. Småspararguiden har inte bevisat att det som publicerades om SVP:s och andra aktörers verksamhet är riktiga och sanna uppgifter.

SVP välkomnar domstolens beslut och konstaterar att domstolen har slagit vakt om marknadsföringslagens viktiga syfte. Tanken är inte att aktörer med kreativa idéer ska kunna runda domstolen och marknadsföringslagens bestämmelser och på så vis vilseleda kunder på en fri marknad.

Såvitt avser publikationerna i juni 2023 så anser domstolen att den inte utgör marknadsföring varför SVP inte vinner framgång i den delen. Tidningen Affärsvärlden valde att publicera framställningen vilket fick domstolen att i en samlad bedömning betrakta framställningen som yttrandegrundslagsskyddad. SVP delar inte denna bedömning.

Vid sidan av frågan om marknadsföringen konstaterar SVP att Småspararguiden bedriver sin rådgivningsverksamhet avseende finansiella instrument utan tillstånd från Finansinspektionen, utan rådgivarlicenser från Swedsec och utan erforderliga ansvarsförsäkringar. SVP sätter stort värde på att utföra tjänster på finansmarknaden i enlighet med det regelverk som är ägnat att skydda rådgivningskunder och tilltron till det finansiella systemet.


Behåll din frihet som anknutet ombud

20 september 2024

Svensk Värdepappersservice erbjuder dig som arbetar som investeringsrådgivare möjligheten att bedriva rådgivning i eget bolag och under eget varumärke, men ger stöd inom bland annat regelefterlevnad och IT-infrastruktur. Allt för att du ska kunna fokusera på att ge dina kunder den bästa rådgivningen.

SVP utbildar framtidens finansiella rådgivare

11 september 2024

SVP lanserade nyligen SVP Aspirant, ett utbildningsprogram för framtida finansiella rådgivare. Tommy Skoog som leder projektet berättar om programmets innehåll och varför det behövs ett aspirant-program.