Rådgivarintervju: Maria Detterström, Fem Advice

Möt Maria Detterström som efter en lång karriär som finansiell rådgivare grundade sitt eget bolag Fem Advice. Maria uppskattar friheten som egen företagare, men också gemenskapen inom SVP och att vara del av något större.  

Vad har du för bakgrund?
Jag har studerat ekonomi vid Linköpings Universitet med inriktning mot företagsekonomi, juridik och redovisning/finansiering. Jag har varit verksam i finansbranschen i 24 år som finansiell rådgivare med bakgrund på bland annat Skandia Banken, Skandia Rådgivning, Länsförsäkringar Östgöta, Global Invest samt som medgrundare av Aurora Partners. Utöver det har jag gått försäkringsutbildning på Skandiaskolan. Jag är licensierad hos Swedsec och Insuresec och även certifierad professionell styrelseledamot av StyrelseAkademien. För sju år sedan grundade jag mitt rådgivningsbolag Fem Advice. 

Har du riktat in dig på någon speciell typ av kunder?
Nej, jag har alla typer av kunder, alltifrån privatkunder till ägarledda fåmansföretag, föreningar, fackförbund och pastorat.

Bedriver bolaget annan verksamhet än investeringsrådgivning?
Jag bedriver försäkringsförmedling, dock i separat bolag.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
En typisk arbetsdag börjar med att läsa och besvara mejl samt läsa nyhetsflöden, exempelvis Dagens Industri. Sedan sitter jag vanligtvis i kundmöten, såväl fysiska som digitala, varvat med att tala i telefon. Dagen avslutas oftast med administration och efterarbete då jag i kundmöte eller telefon får uppgifter jag behöver lösa eller kolla upp.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag har friheten att få verka under mitt eget namn och varumärke samtidigt som jag är del av något större genom SVP och dess nätverk av rådgivare. Sedan är det såklart en väldigt stor tillfredsställelse att kunna hjälpa kunder till en bättre ekonomisk insikt och trygghet.

Se till att vara en del av ett sammanhang där du som rådgivare kan blomstra och hjälpa dina kunder på bästa sätt

 

Varför valde du att anknyta dig till Svensk Värdepappersservice?
Ombudskapet ger mig möjlighet att bedriva rådgivning under SVP:s tillstånd. Jag får hjälp med granskning av dokumentationer för att kontrollera att de uppfyller gällande regelverk samt stöd inom regelefterlevnad, produktstyrning, hantering av ersättningar m.m. Det är en trygghet både för mig och mina kunder. Jag uppskattar SVP:s affärsmodell med den öppna arkitekturen som ger oss rådgivare möjlighet att arbeta med hela verktygslådan och en bred produktflora ifrån många produktbolag och depåinstitut. Det ger mig bättre möjlighet att kunna möta mina kunders olika behov och preferenser. Det breda produktutbudet möjliggör portföljbygge med en bred diversifiering som jag kan anpassa efter mina kunders enskilda situation, behov och önskemål.

Hur är det att vara anknutet ombud till Svensk Värdepappersservice?
Som anknutet ombud till SVP och dess koncern med olika dotterbolag erbjuds vi rådgivare allt vi kan tänkas behöva ifrån depåplattform till ett stort utbud av olika finansiella produkter och tjänster. SVP har en modern rådgivningsmodell fri från tredjepartsersättningar där alla inbyggda rabatter återläggs till kunden och jag som rådgivare tar betalt via arvode. Med denna avgiftsstruktur kan mina kunder investera i ett brett utbud av marknadens bästa fonder och investeringsprodukter till kraftigt rabatterat pris. Det blir helt enkelt billigare, bättre och minskar risken för intressekonflikter. Slutligen har SVP ett modernt digitalt rådgivningsverktyg med enkel BankID-signering för kund.

Det är en frihetskänsla att vara sin egen arbetsgivare och jag kan själv bestämma hur jag vill att mitt företag och min vardag ska se ut

 

Vilka är de största utmaningarna med att driva eget bolag inom finansiell rådgivning?
Jag arbetar i en föränderlig bransch med höga krav och utmaningar. Därför är det skönt att vara en del av en större konstellation där det finns möjlighet att få hjälp, stöttning och utbildning när exempelvis nya regelverk träder i kraft.

Vad är fördelarna med att vara egen företagare?
Det är en frihetskänsla att vara sin egen arbetsgivare och jag kan själv bestämma hur jag vill att mitt företag och min vardag ska se ut. Att vara egenföretagare är en livsstil som passar mig som person perfekt. Dessutom får jag en bättre förståelse för dem av mina kunder som är egenföretagare och kan hjälpa dem i frågor som jag ibland själv stöter på som egenföretagare.

Vad är dina råd till den som vill bli en framgångsrik rådgivare?
Se till att vara en del av ett sammanhang där du som rådgivare kan blomstra och hjälpa dina kunder på bästa sätt och där du omger dig av duktiga och intresserade människor som brinner för samma frågor som du själv. Du måste vara beredd på att lägga ner engagemang, tid och hårt arbete för att bli framgångsrik men är du beredd att göra det så får du så mycket tillbaka.

 

Fem Advice är baserat i Linköping. Läs mer om Maria och Fem Advice på www.femadvice.se


Rådgivarintervju: Jonas Ljung, Kapitalinvest

20 november 2024

Möt Jonas Ljung med en bakgrund både på investmentbank i London och rådgivarbolag i Stockholm. Idag driver han sitt eget bolag Kapitalinvest och njuter av friheten att kunna bestämma över sin tid och sina  kundrelationer.

Finansbranschens viktiga roll i arbetet för en mer hållbar värld

31 oktober 2024

Under många år har FN och EU fokuserat på att vi ska leva vårt liv på den här planeten på ett sätt som gör att resurserna räcker för våra efterkommande generationer. Det finansiella systemet spelar en central roll när det kommer till allokering av resurser och finansiering av hållbara utvecklingsprojekt.

Simplicity: Det spökar på aktiemarknaden

29 oktober 2024

Bus eller godis? På aktiemarknaden är det både och som gäller när Halloween står för dörren. Halvåret efter Halloween brukar vara bättre än den andra halvan, och så ska det rimligtvis inte vara. Eller?