Rådgivarintervju: Jonas Ljung, Kapitalinvest

Möt Jonas Ljung med en bakgrund både på investmentbank i London och rådgivarbolag i Stockholm. Idag driver han sitt eget bolag Kapitalinvest och njuter av friheten att kunna bestämma över sin tid och sina  kundrelationer.

Vad har du för bakgrund?
Jag är född och uppvuxen i Umeå och läste nationalekonomi på Umeå Universitet. Efter examen flyttade jag till England där jag först fick en traineetjänst på en hedgefond och sedan arbetade på Deutsche Bank. Därefter flyttade jag till Stockholm och började att arbeta på ett rådgivarbolag. Efter ett par år kände jag att jag kunde göra det bättre själv och startade då Kapitalinvest tillsammans med en annan rådgivare. Vi har varit anknutna till flera olika ombudsbolag, men landade slutligen hos SVP 2020. Idag arbetar jag ensam i bolaget.

Har du riktat in dig på någon speciell typ av kunder?
Jag har två olika primära typer av kunder. Dels är det unga människor som kanske inte kan så mycket om finansmarknaden och placeringar, men är väldigt intresserade av att lära sig, dels är det företagare. Min kundgrupp växer främst via referenser och därför har det mest slumpat sig så att dessa två grupper vuxit fram. 

Bedriver bolaget annan verksamhet än investeringsrådgivning?
Ja, jag har också tillstånd för försäkringsdistribution.

Varför valde du att anknyta dig till Svensk Värdepappersservice?
Framför allt var det för att vi tyckte att vi fick väldigt bra kontakt med duktiga medarbetare inom SVP och koncernen. Jag upplever att hela koncernen har en väldigt hög servicenivå. Det går alltid att få tag på SVP via telefon, vilket borde vara en självklarhet, men faktiskt är unikt. En annan sak är att SVP behandlar alla ombud lika, oavsett om de är stora eller små, väl etablerade eller nyetablerade.

SVP behandlar alla ombud lika, oavsett om de är stora eller små, väl etablerade eller nyetablerade

 

Hur är det att vara anknutet ombud till Svensk Värdepappersservice?
Det händer ju saker hela tiden, men jag tycker att alla förändringar som skett har blivit till det bättre. SVP är duktiga på att ta vara på och skapa affärsmöjligheter utifrån regulatoriska förändringar, som annars kan upplevas som ett hinder för verksamheten. Ett exempel på detta är att man helt gått ifrån tredjepartsersättningar och erbjuder en nettolösning där jag som rådgivare tar betalt direkt från kunden. Kunderna uppskattar denna transparens. Ett annat exempel är att SVP tagit fram utbildningsfilmer inom olika ämnen när kraven på att utbilda kunderna höjts och lagt till fler moment som rör kundernas hållbarhetspreferenser i rådgivningen. Kunder, speciellt större företag, älskar denna typ av initiativ och jag har fått nya kunder enbart på grund av att jag ställer frågor om hållbarhet och att jag kan ta betalt på ett transparent sätt oavsett vilka produkter jag arbetar med.

Kraven på dokumentation av rådgivning är ju höga, men tack vare bra systemstöd kan jag arbeta effektivt med alla typer av produkter. SVP har byggt bort allt administrativt krångel - dokumentationssystemen är så bra att jag hinner göra mer nu än när jag var anställd och hade assistenter. Sammanfattningsvis tycker jag att SVP:s erbjudande är extremt prisvärt sett till de tjänster och den service man får.

Vad är de största utmaningarna med att driva eget bolag inom finansiell rådgivning?
En av de största utmaningarna för ett mindre företag är att attrahera nya kunder. Finansiell rådgivning är en bransch som bygger på förtroende, och utan ett stort företag eller ett välkänt varumärke i ryggen kan det vara svårare att skapa det förtroendet hos potentiella kunder. För mig är det därför ovärderligt att kunna visa att jag, genom mitt samarbete med SVP, är en del av en större och välrenommerad aktör. Detta hjälper mig att stärka mitt erbjudande och bygga trovärdighet gentemot både befintliga och nya kunder.

Är man genuint intresserad av finans kan man jobba med det här hur länge som helst eftersom det hela tiden händer nya saker

 

Vad är fördelarna med att vara egen företagare?
När man väl etablerat sig och byggt upp en kundstock är det en ganska behaglig vardag. Man kan styra själv över sin tid och jag har exempelvis kunnat vara pappaledig en hel del de senaste åren. Jag har friheten att bestämma hur jag vill arbeta med mina kunder och hur jag ska ta betalt, och inte minst får jag möjligheten att bygga upp något jag tror på.

Finansbranschen förändras hela tiden och man blir aldrig fullärd. Är man genuint intresserad av finans kan man jobba med det här hur länge som helst eftersom det hela tiden händer nya saker.

Vad är dina råd till den som vill bli en framgångsrik rådgivare?
Framför allt måste man ha ett genuint intresse och en vilja att lära sig saker – har man det kan man komma långt. Sedan handlar det såklart om att man är ihärdig och långsiktig och jobbar på både i med- och motgångar.

 

Kapitalinvest är baserat i Stockholm. Läs mer om Jonas och Kapitalinvest på www.kapitalinvest.se


Finansbranschens viktiga roll i arbetet för en mer hållbar värld

31 oktober 2024

Under många år har FN och EU fokuserat på att vi ska leva vårt liv på den här planeten på ett sätt som gör att resurserna räcker för våra efterkommande generationer. Det finansiella systemet spelar en central roll när det kommer till allokering av resurser och finansiering av hållbara utvecklingsprojekt.

Simplicity: Det spökar på aktiemarknaden

29 oktober 2024

Bus eller godis? På aktiemarknaden är det både och som gäller när Halloween står för dörren. Halvåret efter Halloween brukar vara bättre än den andra halvan, och så ska det rimligtvis inte vara. Eller?

Rådgivarintervju: Maria Detterström, Fem Advice

25 oktober 2024

Möt Maria Detterström som efter en lång karriär som finansiell rådgivare grundade sitt eget bolag Fem Advice. Maria uppskattar friheten som egen företagare, men också gemenskapen inom SVP och att vara del av något större.