SVP 2024 - året som gått
2024 börjar närma sig sitt slut. Vi på SVP kan se tillbaka på ännu ett intensivt och händelserikt år och kan ödmjukt konstatera att vi har mycket att vara stolta över.
Möt Fredrik Nilsson, VD för rådgivarbolaget Zikta Invest där han har arbetat i 17 år. Fredrik uppskattar att arbeta i en föränderlig bransch där han hela tiden ställs inför nya utmaningar.
Vad har du för bakgrund?
Jag läste ekonomi med inriktning mot finansiell ekonomi samt miljö på Handels i Göteborg. Parallellt med studierna jobbade jag extra på Nordea, först inom telemarketing och sedan på kontor. I samband med att jag avslutade mina studier fick jag jobb på Zikta där jag nu arbetat i drygt 17 år, både som rådgivare och som ansvarig för vårt investeringsråd och är numera VD sedan tio år tillbaka.
Hur länge har bolaget funnits?
Bolaget har bedrivit verksamhet sedan 1987.
Hur många är kvar sedan du började för 17 år sedan?
Det är roligt att konstatera att det fortsatt är många som arbetat längre tid än jag själv på bolaget. Det intressanta är att vi med vår arbetsmodell där vi idag har en god digital hantering av möten och rådgivning kunnat skapa en bra arbetsmiljö med god flexibilitet som gjort det möjligt för flera att jobba över ordinarie pensionsålder. Det har blivit naturligt då rådgivningsrollen i grunden bygger på långsiktighet där vi över tid bygger värde genom att skapa, och bevara, långsiktiga relationer med våra kunder. En win-win för alla parter. Samtidigt är det både inspirerande och roligt med många nya kollegor som börjar hos oss med ny entusiasm så vi får en mix mellan vår värdegrund och nya idéer.
Hur många anställda har ni nu?
Vi är ett tjugotal anställda idag där huvudparten är rådgivare och den andra delen består av vårt affärsstöd.
Har ni riktat in er på någon speciell typ av kunder?
Vi har idag ett rådgivningserbjudande som grundar sig i att erbjuda samma kvalitativa rådgivning med utgångspunkt i vårt erbjudande och inte utifrån kundens affärsvolym. Det är en viktig värdering i vår verksamhet där vi genom denna modell bygger långsiktiga relationer med våra kunder och tillsammans växer affären med kunden över tid.
Vi har idag en tonvikt på privatkunder i vår verksamhet men erbjuder också rådgivning utifrån samma modell till ägarledda företag och mindre och medelstora företag.
Vi anser att SVP legat, och ligger, i framkant när det kommer till att utveckla tjänster och processer som är moderna både utifrån ett regelverksperspektiv och ett tekniskt perspektiv.
Varifrån kommer era kunder?
Vi har förmånen att ha förtroendet att få hjälpa många kunder och vår tillväxt sker huvudsakligen genom att brygga rådgivning över generationer och genom referenser från vår befintliga kundbas. Vi har ett brett spektrum av kunder, och träffar våra kunder i olika faser av livet och jag tror det bygger förtroende och trovärdighet och att vi med det får förmånen att få hjälpa våra kunder och nya kunder över lång tid.
Vi upplever att det finns en väldigt stor efterfrågan på individuell och personlig rådgivning inom de områden där vi är verksamma. Kunder söker sig till Zikta för att samla många frågeställningar på ett ställe och hos en rådgivare och där de också får en god uppföljning och kontinuitet i rådgivning.
Bedriver bolaget annan verksamhet än investeringsrådgivning?
Ja, vi bedriver försäkringsförmedling under eget tillstånd. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda en helhet och ge kunderna en bred rådgivning rörande pension, försäkring och trygghet – likväl som inom kapitalförvaltning.
Du arbetar som VD. Hur ser en vanlig arbetsdag ut och skiljer den sig från rådgivarens dag?
På morgonen börjar jag med att gå igenom vad som hänt på marknaden och börsen, men också eventuella uppdateringar gällande regelverk och vad som händer i branschen i stort.
I övrigt lägger jag mycket tid på att jobba med våra interna rutiner och strukturer samt strategiska frågor. I övrigt är det såklart mycket mejl och möten samt samtal med kunder, anställda och samarbetspartner.
Jag jobbar endast som rådgivare i liten utsträckning idag, men kommer i kontakt med den delen av verksamheten ändå, vilket jag tycker är viktigt då det är många rådgivningsrelaterade frågor som jag behöver ha en känsla för som VD.
SVP har en väl fungerande plattform där vi, tillsammans med andra ombud, kan driva och utveckla erbjudandet ytterligare.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag har ett otroligt varierande jobb, vilket är fantastiskt roligt. Vi arbetar i en föränderlig bransch och ställs hela tiden inför nya utmaningar vad gäller allt från digitalisering till regelverk. Jag arbetar med olika typer av frågeställningar hela tiden och det är väldigt utvecklande.
Generellt kan man säga att branschen består av många duktiga och drivna människor. Många är egna företagare och gillar det de gör, vilket gör att det är ett högt tempo och en inspirerande miljö att arbeta inom.
Varför valde ni att anknyta er till Svensk Värdepappersservice?
SVP har i grunden en modell som vi uppskattar som är fri från tredjepartsersättningar. Det är en väldigt transparent och väl fungerande modell för vår verksamhet. Vi upplever också att SVP har en hög grad av digitalisering i processerna, vilket är viktigt för oss för att säkerställa en effektiv hantering av vårt rådgivningserbjudande.
Vi anser att SVP legat, och ligger, i framkant när det kommer till att utveckla tjänster och processer som är moderna både utifrån ett regelverksperspektiv och ett tekniskt perspektiv.
Och hur tycker ni att det är att vara anknutna till SVP?
Utöver allt det jag nämnde tidigare tycker vi att det är en väl fungerande plattform där vi, tillsammans med andra ombud, kan driva och utveckla erbjudandet ytterligare. SVP tillhandahåller kontinuerligt information och tillgång till diskussionsforum vilket skapar en bra modell för en god utveckling av erbjudandet.
Vad är de största utmaningarna med att driva ett bolag inom finansiell rådgivning? Och vad är fördelarna?
Utmaningarna och fördelarna är väl till viss del desamma. Det är väldigt spännande att arbeta i en föränderlig bransch och marknad, men det ställer ju också stora krav på interna rutiner. Det är en utmaning att hålla sig uppdaterad på aktuella regelverk och säkerställa att verksamheten lever upp till alla krav och är väl fungerande på alla sätt.
På samma sätt är det med den tekniska utvecklingen. Vi arbetar ju med individuell och personlig rådgivning, men använder teknik för att förstärka det erbjudandet. Jag tror att det är viktigt att göra det på rätt sätt idag för att behålla sin konkurrenskraft. Om vi använder tekniken rätt kan den både hjälpa oss att skapa mervärde för kund och bedriva vår egen verksamhet mer effektivt.
Vad är dina råd till den som vill bli en framgångsrik rådgivare?
För det första tror jag att man ska sträva efter att vara vetgirig, påläst och ständigt utveckla sig genom lära sig nya saker, inte minst inom en verksamhet som vår som inte bara handlar om kapitalförvaltning utan också om frågor som rör pension och försäkring.
För det andra tycker jag att man ska ta sig tid att utveckla sin pedagogik. Att vara en duktig rådgivare handlar mycket om att kunna förklara saker som kan upplevas som komplexa på ett tydligt och trovärdigt sätt.
Genom en djup kompetens rörande produkter och villkor, i kombination med en god pedagogik skapar man sig bra förutsättningar att bygga förtroende och med tiden bli en framgångsrik rådgivare.
Zikta Invest är baserat i Göteborg. Läs mer om bolaget på www.zikta.se.
2024 börjar närma sig sitt slut. Vi på SVP kan se tillbaka på ännu ett intensivt och händelserikt år och kan ödmjukt konstatera att vi har mycket att vara stolta över.
Under det senaste decenniet har intresset för indexfonder fullständigt exploderat. Indexfonder kan till en låg avgift ge investeraren ett genomsnitt av vad marknaden avkastat. Men är det något du som investerare ska vara nöjd med?
Möt Jonas Ljung med en bakgrund både på investmentbank i London och rådgivarbolag i Stockholm. Idag driver han sitt eget bolag Kapitalinvest och njuter av friheten att kunna bestämma över sin tid och sina kundrelationer.