Rådgivarintervju: Robert Samuelsson, Devise Partners

Möt Robert Samuelsson, VD och rådgivare på Devise Partners. Här berättar han om sin väg in i branschen, utmaningarna med att driva ett rådgivningsbolag och vad som krävs för att lyckas.

Vad har du för bakgrund?
Jag har sedan jag var barn varit jätteintresserad av placeringar och började fondspara tidigt. Intresset kommer från min mamma som jobbat på bank. Jag läste ekonomi och arbetade med revision på PWC under tre år när jag flyttade till Göteborg. Sedan bestämde jag mig för att det inte var det jag ville göra, jag ville jobba med rådgivning och placeringar.

2006 började jag jobba på en firma som idag heter Coeli. Då var bolaget en fristående rådgivare, men när det sedan blev ett produktbolag kände jag att jag inte ville jobba där längre – jag ville fortsätta vara fristående rådgivare och inte bara sälja Coelis produkter.

Det slutade med att i princip hela Göteborgskontoret slutade och istället grundade Devises Göteborgskontor 2009. Vi är mer eller mindre samma gäng som har jobbat ihop sedan dess vilket är fantastiskt roligt. Vi har också många kunder som varit med oss sedan den tiden.

Har ni riktat in er på någon speciell typ av kunder? 
Egentligen inte, utan vi hjälper till där det finns pengar att förvalta. Det har dock blivit så att vi har övervägande företagskunder. Det kan exempelvis vara entreprenörer där vi förvaltar bolagets eller ägarens pengar.

Sedan en tid tillbaka har vi en ny kollega som har ett stort nätverk inom Sport och Entertainment, så det har också blivit en nisch. 

Hur ser rekryteringen av nya kunder ut?
Från början hade vi en telemarkting-avdelning som bokade in nya kunder, men sedan 13 år tillbaka har vi inte behövt det utan tillväxten sker genom att nöjda kunder rekommenderar oss till vänner och bekanta. Vi har också revisorer och skatteexperter som sett vårt arbete genom åren och som gärna rekommenderar oss för sina kunder och klienter. 

Bedriver bolaget annan verksamhet än investeringsrådgivning?
Vi arbetar främst med placeringar, men har också tillstånd för försäkringsdistribution. Vi arbetar inte med pensionslösningar i stor skala utan använder framför allt tillståndet för att kunna ha förmögenhetsförvaltningen inom kapitalförsäkring och för att hjälpa våra kunder att förvalta kapitalet avseende deras pensionslösningar.

Du arbetar som VD, men i vilken utsträckning är du fortfarande rådgivare?
Jag är VD sedan sex år tillbaka, men jag är lika mycket rådgivare som jag alltid har varit. Merparten av rådgivarna på Devise är delägare, så vi har ju alla ett väldigt stort engagemang, inte bara för våra kunder, vilket såklart är det viktigaste, men också för bolaget som sådant och att vi fattar långsiktigt bra beslut.

Som VD är jag ytterst ansvarig för det regulatoriska och har en hel del administration på mitt bord.

Nöjda kunder är det bästa jag vet.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut och skiljer den sig från rådgivarens dag?
Det finns egentligen ingen vanlig dag. Jag styr min agenda själv och väljer när jag vill träffa kunder och när jag vill lägga tid på det interna arbetet. På morgonen tar jag normalt del av vad som hänt på natten och all den ekonomiska information som vi får till oss och sen brukar jag ha kundmöte som tidigast från klockan 9. Vanligtvis går jag hem i hyfsad tid på eftermiddagen för att kunna ägna tid åt min familj. Jag är fotbollstränare och taxichaufför till diverse aktiviteter för mina barn. Många gånger arbetar jag någon timme igen framåt kvällen. Då ofta med dokumentation avseende förändringar i kunders förvaltningar.

Dagarna går i huvudsak ut på tre saker. Dels att utvärdera vår förvaltning, dvs ta reda på hur vi kan bygga effektiva portföljer och vilka förvaltare vi vill arbeta med. Dels kundkontakt där det gäller att säkerställa att kunderna fortsatt känner sig trygga med den förvaltning de har avseende dess risker. Sista delen är det administrativa arbetet som är kopplat till rollen som VD.

Det som skiljer sig mot en ren rådgivare är att de slipper det administrativa och regulatoriska som adderas VD:n.

I vilken utsträckning samarbetar ni i de strategiska frågorna – finns det en ”Devise-förvaltning” eller har varje rådgivare sin egen filosofi?
Vi har en förvaltningsmodell som vi arbetat framgångsrikt efter sedan 2006 och som vi förhåller oss till. Den är grunden i vårt strategiska tänk.

Avseende de specifika placeringarna har vi sedan ingen formell samordning men eftersom vi har jobbat tillsammans så länge så tänker vi ungefär likadant. När vi utvärderar förvaltare gör vi det tillsammans, så basen blir absolut densamma. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få skapa kundnytta. Nöjda kunder är det bästa jag vet. 

Och det mest utmanande?
Att få reda på vad kunden verkligen vill. Det är ganska vanligt att kunden säger en sak, men egentligen vill någonting annat och det märker man först efteråt. Det kan vara väldigt svårt att förhålla sig till vad risk faktiskt innebär – kunden kanske tror att den vill ha en viss risk, men förväntar sig en avkastning som inte står i paritet med önskad risk. Det kan därför vara en utmaning att verkligen ta reda på och förstå vad kunden vill. 

Anledningarna till att vi valde er då är samma som varför vi skulle välja om er idag.

Ni har varit anknutna till SVP sedan 2013 och var därmed ett av de allra första ombuden. Minns du varför ni valde SVP?
Vi hade från början ett eget värdepapperstillstånd, men valde att lämna tillbaka det och gjorde då en grundlig analys av alternativen.

Även om SVP har utvecklats sedan 2013 skulle jag säga att anledningarna till att vi valde er då är samma som varför vi skulle välja om er idag vilket vi faktiskt gör genom att fortsätta att vara anknutet ombud till er.

Vi vill kunna rekommendera kunderna de placeringar som vi tycker är allra bäst och det trodde vi att vi skulle ha störst möjlighet att göra hos SVP. Vi tror att vi hade blivit hårdare styrda hos vilken annan aktör vi än hade valt och det är därför vi väljer att vara kvar. Det vi vet idag är också att SVP är otroligt kompetenta och har en kritisk granskning av allt som sker. SVP är trots allt en av våra största affärsrisker och därför är det otroligt viktigt att det är ordning och reda. Jag känner mig trygg med det arbete som utförs av SVP.

Med det sagt upplever jag att ni är lyhörda och att det finns möjlighet att påverka och göra som man vill om man arbetar inom era ramar. 

Vilka är de största utmaningarna med att driva ett bolag inom finansiell rådgivning? Och vad är fördelarna?
Fördelarna är absolut att jag varje gång jag träffar en kund känner att jag har förutsättningar att göra det som är absolut bäst för kunden. Det kan bli fel, men då beror det på att jag har gjort fel, inte på grund av att mina förutsättningar är fel. Jag kan varje gång känna att exakt så här skulle jag vilja bygga min egen portfölj vilket jag också gör både avseende mina pensioner och min privata förvaltning.

Utmaningarna är det regulatoriska. Det hade varit jätteskönt att ha någon anställd som löser allt sådant som jag egentligen inte tycker är så roligt. Samtidigt är det ju bra att branschen är så hårt reglerad, för jag tror det gynnar kunderna i slutändan. 

Vad har du för råd till den som vill bli en framgångsrik rådgivare?
Fokusera på vad du tror är bra för kunden långsiktig, styrs inte av kortsiktighet. Jobba hårt och var villig att lära dig mycket själv då blir du duktig på det du gör. Det finns tyvärr inga genvägar, jobba hårt. 

Ha stora öron och lyssna på och ta intryck av de människor omkring dig som är duktiga på det som de gör.

En annan viktig sak är att ibland stanna upp och reflektera och analysera vad du gjort. Det gäller både när allt flyter på och det går bra men också om något gått fel. Där finns kanske mest att lära.


Rådgivarintervju: Niklas Öhman

28 februari 2025

Niklas Öhman delar sina erfarenheter av att driva eget som finansiell rådgivare, fördelarna med SVP och nycklarna till framgång i branschen.

Fredrik Wiberg medverkar i Benchmark Live

24 februari 2025

Vilka är fördelarna att som rådgivare ansluta sig till SVP? Hur går det till? Och vilket produktutbud finns det att jobba med? Hör SVPs VD Fredrik Wiberg berätta mer i Benchmark Live.

Åk till toppen