Finansbranschens viktiga roll i arbetet för en mer hållbar värld

Under många år har FN och EU fokuserat på att vi ska leva vårt liv på den här planeten på ett sätt som gör att resurserna räcker för våra efterkommande generationer. Det finansiella systemet spelar en central roll när det kommer till allokering av resurser och finansiering av hållbara utvecklingsprojekt. Vår roll i detta viktiga arbete är att säkerställa att du som kund känner till hur du kan vara med och påverka och får rådgivning om placeringar som överensstämmer med dina hållbarhetspreferenser. 

Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer Agenda 2030 för hållbar utveckling. Världens länder beslutade gemensamt att fram till år 2030 leda världen mot en hållbar och rättvis framtid. Samtidigt formulerades 17 globala mål som omfattar olika aspekter av ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling. Genom uppfyllande av målen ska världen gemensamt verka för att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen.


På EU-nivå har man sedan dess tagit fram regelverk som ska hjälpa medlemsländerna att arbeta i riktning mot de globala målen. Man har bland annat tagit fram en handlingsplan för hållbar finansiering. En del av detta regelverk är taxonomin. Regelverket syftar till att styra pengar till hållbara företag, hantera risker kopplade till klimatförändringar, naturkatastrofer, miljöskador och sociala problem, samt uppmuntra öppenhet och långsiktighet i ekonomin. En viktig del av detta är att skapa gemensamma definitioner av vad som är hållbart, så att det blir enklare för investerare att göra hållbara val. Utöver taxonomin finns flera regelverk som definierar kraven på företag, fondbolag och investeringsrådgivare så att vi alla rör oss mot målet av en hållbarare värld. Det finansiella systemet har med andra ord en central funktion för EU:s och världens hållbarhetsarbete.

För Svensk Värdepappersservice och våra anknutna ombud innebär regelverken att vi i den samlade lämplighetsbedömning som görs också är skyldiga att beakta dina hållbarhetspreferenser. Dina hållbarhetspreferenser bli en av flera parametrar som vägs in när din rådgivare ska bedöma vilka produkter som passar och är lämpliga för dig.

 

Vi vill att du som kund ska förstå på vilket sätt ditt sparande kan bidra till att kapitalflöden styrs till hållbara företag som i sin tur, genom sitt arbete, tillsammans med andra hållbara företag kan bidra till en mer hållbar värld

 

”Hållbarhet är ett brett begrepp och kan innebära olika saker för olika personer. För att kunna avgöra vad som är lämpligt för dig så måste vi först och främst vara överens om själva begreppet hållbarhet.  Vi vill att du som kund ska förstå på vilket sätt ditt sparande kan bidra till att kapitalflöden styrs till hållbara företag som i sin tur, genom sitt arbete, tillsammans med andra hållbara företag kan bidra till en mer hållbar värld”, berättar Fredrik Wiberg, VD på Svensk Värdepappersservice.

Svensk Värdepappersservice har därför tagit fram en introduktionsfilm till hållbarhet som du kommer att få möjlighet att ta del av inför eller under mötet med din rådgivare. Under rådgivningsmötet kommer rådgivaren sedan att ställa ett antal frågor som syftar till att ta reda på dina hållbarhetspreferenser och om det är viktigt för dig att beakta hållbarhetsaspekter i ditt sparande eller inte.

 

Vår roll är inte att övertyga dig som kund när det kommer till dina hållbarhetspreferenser, men vi kan ge dig underlag för att fatta välgrundade beslut.

 

Om du väljer att uttrycka hållbarhetspreferenser till din rådgivare så kommer de produkter som inte klassas som hållbara att filtreras bort.  Din rådgivare kommer enbart att kunna erbjuda finansiella produkter som, mätt mot dina preferenser, har en tillräckligt hållbar struktur. Varje producent av finansiella instrument förser SVP med hållbarhetsdata som inkluderar information om hur hållbar produkten är med hänsyn tagen till såväl miljömässiga, sociala och bolagsstyrningskriterier enligt Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Informationen innefattar också respektive fonds eventuella hänsyn till väsentliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer samt eventuella värdebaserade uteslutningar av vissa investeringsinriktningar. I takt med att fond- och kapitalförvaltare lämnar information om i vilken grad deras produkter är miljömässigt hållbara enligt EU-taxonomin kommer även denna uppgift att påverka filtreringen.

Men vilken möjlighet har enskilda investerare att göra skillnad egentligen?

”Hållbarhet är en fråga som berör oss alla, vare sig vi vill det eller ej. Finansbranschen har en viktig roll i detta omfattande arbete. Det är lätt att tänka att man som enskild investerare är för liten för att göra skillnad, men även om ingen kan göra allt kan alla göra något”, säger Fredrik Wiberg. ”Vår roll är inte att övertyga dig som kund när det kommer till dina hållbarhetspreferenser, men vi kan ge dig underlag för att fatta välgrundade beslut och se till att det finns placeringar som passar alla dina och alla våra andra olika kunders preferenser". 


Rådgivarintervju: Jonas Ljung, Kapitalinvest

20 november 2024

Möt Jonas Ljung med en bakgrund både på investmentbank i London och rådgivarbolag i Stockholm. Idag driver han sitt eget bolag Kapitalinvest och njuter av friheten att kunna bestämma över sin tid och sina  kundrelationer.

Simplicity: Det spökar på aktiemarknaden

29 oktober 2024

Bus eller godis? På aktiemarknaden är det både och som gäller när Halloween står för dörren. Halvåret efter Halloween brukar vara bättre än den andra halvan, och så ska det rimligtvis inte vara. Eller?

Rådgivarintervju: Maria Detterström, Fem Advice

25 oktober 2024

Möt Maria Detterström som efter en lång karriär som finansiell rådgivare grundade sitt eget bolag Fem Advice. Maria uppskattar friheten som egen företagare, men också gemenskapen inom SVP och att vara del av något större.