Case Fonder: Psst.. obligationståget har inte gått. Ränteticket är här för att stanna!

Äntligen räntesänkningar! Eller? Ja, ingen har väl missat höstens stora snackis där centralbankerna sänker sina styrräntor och de traditionella bankerna sänker sina boräntor och inlåningsräntor. Nu när räntesänkningarna är i full gång frågar vi oss hur det påverkar vårt räntesparande. Låt oss titta på vad vi kan förvänta oss och om det är ”för sent” att investera i företagsobligationer?
(spoiler alert: det är inte för sent… )

Riksbanken sänkte i veckan räntan igen och man kan beskriva det som att vi nu upplever något av en sund ”normalisering” av marknaderna. En normalisering där både referensräntor och kreditspreadar (skillnaden mellan räntan på företagsobligationer och säkrare statspapper) är på väg mot mer hållbara nivåer som långsiktigt är gynnsamma för företagsobligationsfonder.

Låt oss titta lite i backspegeln innan vi blickar framåt. Efter många år av nedpressade räntenivåer nådde marknaden en extremnivå 2021. När vi upplevde nollränteklimat och samtidigt hade kreditspreadar på extremt låga nivåer fungerade företagsobligationernas diversifierande effekt sämre, investerarkollektivet fick helt enkelt inte tillräcklig kompensation för att äga kreditrisk.

Det är nu, i den här miljön, företagsobligationer på riktigt kan få glänsa.

När inflationen sedan sköt i höjden under 2022 så höjde centralbanker världen över på löpande band sina respektive styrräntor för att tygla denna inflation. Här hemma i Sverige nådde Riksbanken 4 procent i styrränta precis innan hösten 2023. Helt plötsligt fick man som investerare riktigt bra betalt för precis samma kredit som något år tidigare bara gett någon enstaka procents avkastning. Summerat kan vi konstatera att senaste åren varit allt annat än normala. Detta är viktigt att lägga på minnet när vi nu i stället går in i en mer normaliserad räntecykel och en sundare mer balanserad riskaptit framgent. Det är NU företagsobligationer på riktigt kan få glänsa.

Låt oss exemplifiera ett verkligt exempel. En svensk företagsobligation handlades 2021 till 2 procent i kreditspread. Påslaget, utöver en riskfri marknadsränta, att låna ut pengar till just det här bolaget är alltså 2 procent. Eftersom den riskfria räntan där och då var noll blev totalkompensationen också just 2 procent. Med andra ord, all avkastning investerare kunde räkna med kom från bidraget i kreditpåslaget. Idag är den riskfria räntan norr om 3 procent och vi väntar oss att den kan komma att landa kring 2 procent framåt sommaren. Bidraget från räntedelen är alltså idag större än totalen var bara för 2-3 år sedan. Dessutom är kreditspreadarna för motsvarande företagsobligation nu snarare kring 4 procent. Alltså lite grovhugget, men samma företagsobligation ger idag tre gånger så hög totalavkastning!

Det nya normalläget skapar riktigt goda förutsättningar för en lång period framöver.

Vad är då det intressanta med den här historiska genomgången? Jo - det nya normalläget skapar riktigt goda förutsättningar för en lång period framöver. Även om förräntningstakten i fonderna har kommit ned något litet från den absoluta toppen för ett halvår sedan så har de fortfarande historiskt höga ”räntetick” tack vare just sundare och högre nivåer på kreditspreadar generellt, och framför allt en positiv referensränta att tala om. Företagsobligationer som en del i alla portföljer är ingen fluga, tillgångsslaget är för att stanna. Våra fonder Case Safe Play, Case Högräntefond och Case Credit Opportunity upplever just nu en ny vår med höga avkastningstal och förräntningstakter. Även om de senare kommit ner lite sedan årsskiftet så är förräntningstakten mellan 6,5 procent och 9 procent (efter avgift). Företagsobligationer blir på så vis ett inslag i portföljerna som är här för att stanna, gärna i kombination med en vass småbolagsfond... Det är nu, i den här miljön, företagsobligationer på riktigt kan få glänsa.

Carl Bergenstråhle & Andreas Rask, Case Fonder

Denna artikel är skriven av Case Fonder som är en samarbetspartner till Svensk Värdepappersservice. Det som skrivs i denna artikel ska inte uppfattas som investeringsrådgivning. För rådgivning kring investeringar i finansiella instrument hänvisar vi till någon av våra anknutna rådgivare som kan bedöma lämpligheten i en viss investering utifrån dina individuella förutsättningar. 


SVP 2024 - året som gått

20 december 2024

2024 börjar närma sig sitt slut. Vi på SVP kan se tillbaka på ännu ett intensivt och händelserikt år och kan ödmjukt konstatera att vi har mycket att vara stolta över.

Rådgivarintervju: Fredrik Nilsson, Zikta Invest

11 december 2024

Möt Fredrik Nilsson, VD för rådgivarbolaget Zikta Invest där han har arbetat i 17 år. Fredrik uppskattar att arbeta i en föränderlig bransch där han hela tiden ställs inför nya utmaningar.